Карикатурист

Карикатурист


Как да изберем добър карикатурист

Както може да се досетите карикатуристите са хора, които създават карикатури. От своя страна карикатурата дава възможност на карикатуриста да си играе със своя обект. В зависимост от стила, той може да преувеличи някоя характерна черта на лицето или да постави образа в нереална или комична ситуация. И в двата случая най-важно е човека да остане разпознаваем.

При карикатурите за подарък обикновено се цели повече изобразяването на лицето в забавна или „вълшебна” обстановка – например върху летящо килимче или съчетавайки на едно място някой от любимите му предмети и места или хоби. Почти не се набляга на гротескно представяне на лицето и затова това е много хубав и ценен подарък, който ще остави настроение и ще напомня винаги за себе си.

За да изберете добър карикатурист, който да нарисува карикатура за подарък следвайте следните съвети:

  1. Вижте негови предишни карикатури и преценете допада ли ви стила.
  2. Попитайте за материалите, с които карикатуриста работи – обикновено най-често използваните материали са пастели за цветни карикатури и молив/въглен за графика. Може да срещнете още карикатури с акварелни или акрилни бои, както и „дигитални” карикатури – рисувани върху таблет на компютър. От всички варианти не бихме препоръчали само акварелните бои, когато става дума за карикатура за подарък – работата с тях е трудна, а резултата често е незадоволителен, сравнено с останалите похвати.
  3. Попитайте за размер – размерът тук има значение. Обикновено най-добри карикатури стават при размери над 30х40 см. (така познатия формат А3). Може да се срещнат различни варианти в зависимост и от брой на лицата, които трябва да се рисуват 35х50 см., 40х50 см., 45х60 см., 50х60 см. и т.н. Прекалено малките размера не носят добри резултати.
  4. Уговорете срока за изработка – обичайно е 3-5 дни, но при нужда попитайте и за експресни поръчки. Ако карикатуриста не е натоварен, вероятно ще приеме.
  5. Уточнете цената – понякога за нестандартни поръчки се прави отделна договорка от обявеното, затова уточнете добре своята идея.

Остава да опишете идеята и да очаквате резултата. Важно е да знаете, че при карикатурата не винаги повече означава по-хубаво. Ако в една карикатура са съчетаят прекалено много детайли елементи, може да се изгуби фокуса от лицето или основната идея. Изберете основното и го подайте на карикатуриста, той със сигурност ще ви предложи добра и свежа идея!

При много от политическите карикатури се набляга на гротескното преувеличаване на лицето, едновременно с „попадането” в изкусно подчертана комична обстановка. Често обаче, с карикатура се изразяват и ежедневни проблеми със злободневен характер или обществено значими събития. Това е начин карикатуриста да покаже на света какво мисли по определени въпроси от политическия и светския живот. Тук усетът и фината идея са много важни. Обикновено те се постигат с много практика и въображение. Едни от най-известните български карикатуристи в тази област са: Алла и Чавдар Георгиеви, Георги Липовански, Георги Чалъков, Димитър Вълчев-Мути, Любомир Михайлов, Никола Георгиев-Кайо, Стефан Десподов, Христо Н. Нейков, Иван Кутузов-Кути, Христо Велчев, Христо Комарницки, Чавдар Николов и др.

В нашия сайт Карикатури.com ще намерите разнообразни карикатури за подарък при, които се запазват реалните черти на лицето и се дава настроение със ситуацията, в която се намират човека. Нашето желание е хората да са щастливи със своята карикатура и да я приемат с усмивка, без да създаваме неприятно чувство, че подчертаваме някой недостатък. Карикатурата се създава по вашите идеи за човека – неговата работа, хоби, интересни занимания, любими предмети, характерно облекло, специално място, където е бил или е искал да отиде и т.н. Ако решите, може да се доверите на нас при избора на добър карикатурист! Като начало ви препоръчваме да се убедите в качеството на работа ни, като посетите нашата ни Галерия за карикатури. Успех!

Leave a Comment

Comments are closed.

Product Information:

Как да изберем добър карикатурист Както може да се досетите карикатуристите са хора, които създават карикатури. От своя страна карикатурата дава възможност на карикатуриста да си играе със своя обект. В зависимост от стила, той може да преувеличи някоя характерна черта на лицето или да постави образа в нереална или комична ситуация. И в двата […]