Карикатура

Карикатура


Карикатурата – минало и настояще

Произход и употреба

Древна карикатура на римски политик, открита в гр. ПомпейПроизхода на думата карикатура се свързва с италианската дума caricare, която означава преувеличение. Обичайно карикатурата представлява преувеличен образ на един човек или група от хора. Често тя има скрито послание, което трябва да се отгатне, за да се разбере смисъла й. Близки до карикатурата жанрове са комикса и шаржа.Карикатурата се превръща в изкуство още с първите творби, датиращи от преди хиляди години. Карикатури са създавани още в древна Гърция, където са присъствали в пиесите на Аристофан. В този жанр на изкуството е творил и известният художник и учен Леонардо да Винчи. През 20-ти век, карикатурите са били широко разпространени в печатните медии – в списания и вестници с различна тематика. Днес голяма част от карикатурите са по страниците на вестници и списания, където като преобладават тези с политическа тематика. С навлизането на интернет, вече може да намерите и огромно количество карикатури онлайн.

Политическа карикатурата на Моамар КадафиВъзможността за рисуване и публикуване на карикатури е доказателство за свободата на личността и инструмент на демокрацията. Последният пример за това е Либия, където само за няколко дни, хиляди карикатури на Муамар Кадафи буквално заляха страната. В много страни законът защитава карикатуристите и им дава свобода да рисуват хората, по начина по ги виждат. Въпреки това свободата, която имат карикатуристите е много противоречива тема – през 2005 година един датски вестник публикува карикатура на пророка Мохамед и предизвика вълнения сред мюсюлманите по целия свят, според които това беше голяма обида.

Видове карикатури

Карикатура по снимка за подаръкДнес карикатурата се изработва в различни стилове. Освен хумористичното представяне на политическите и светски личности, най-съвременни карикатури се използват и като подаръци. Резултатът е емоционален, забавен и оригинален подарък – карикатура по снимка. Особеното тук е, че рядко се търси гротескното представяне на лицата – често лицето е почти портретно, а изненадата идва от добрата идея, в която е представено лицето.

При политическите карикатури се акцентира на дадена характеристика на обекта. Типичните части от тялото, които обикновено са преувеличени са: зъбите, устните, ушите и носът. Въпреки това преувеличението се позовава повече на характера на личността, отколкото на физическите особености на тялото. Разбира се художниците могат да съчетаят и двете, за да получат незабравим образ. Повечето хора веднага разпознават политическата или светска личност на карикатурата, дори и да не успяват да видят всички скрити значения.

Карикатуристите могат да бъдат също така интересна атракция на партита, където да рисуват гостите, създавайки много позитивни емоции и уникален подарък за спомен от събитието.

С навлизането да дигиталните технологии се появи и цифровата карикатура от снимка. Може да срещнете карикатури рисувани изцяло на ръка върху таблет – устройството просто заменя молива и четката и пресъздава образа директно в цифров вид, а може и да видите карикатури създадени от снимката чрез софтуер без да е използван таланта на художник. Предимството при дигиталната карикатура е, че може да бъде отпечатани по всяко време и навсякъде – върху платно, тениски, ключодържатели, чаши, часовници, плакати или календари. По този начин могат да се създадат перфектни подаръци за партньори, служители, семинари и други корпоративни събития. Резултатът е наистина незабравимо и неповторимо преживяване.

Политическа, за подаръка или просто за забавление – карикатурата не е изгубила своето значение, а напротив продължава да се развива в нови форми и похвати и да участва активно в социалния ни живот!

Какво може да ви предложим?

Какво може да ви предложим ние – карикатура по снимка за уникален и забавен подарък! Вижте нашата Галерия за карикатури и се уверете в качеството на това, което изработваме. Посетете сайта ни Карикатури.com и научете повече за нашия стил на работа. Приятно разглеждане.

Leave a Comment

Comments are closed.

Product Information:

Карикатурата – минало и настояще Произход и употреба Произхода на думата карикатура се свързва с италианската дума caricare, която означава преувеличение. Обичайно карикатурата представлява преувеличен образ на един човек или група от хора. Често тя има скрито послание, което трябва да се отгатне, за да се разбере смисъла й. Близки до карикатурата жанрове са комикса […]